Canadas statsminiser sier i et intervju med Global News at den økende spenningen mellom USA og Iran er årsaken til at et passasjerfly med 176 personer ble skutt ned i Iran.

En rekke medier tolker uttalelsen som en kritikk av Donald Trumps ordre om å drepe en høytstående iransk general.

vg.no

Hvis det ikke var noen spenninger, hvis det ikke var noen eskalering i regionen, ville de kanadierne vært hjemme med sine familier nå.

Justin Trudeau

Ukraine International Airlines' flygning PS752 ble skutt ned kort tid etter en forsinket avgang fra den internasjonale flyplassen i Teheran 8. januar.

Boeing 737-800-flyet var på vei til Ukrainas hovedstad Kiev med 167 passasjerer og en besetning på ni. Alle omkom.

Blant de døde var 82 iranere og 63 canadiere, flere med dobbelt statsborgerskap. Det var også elleve ukrainere, ti svensker, sju afghanere og tre briter om bord.

9. januar sa Canadas regjering at etterretning tyder på at flyet ble rammet av et iransk antiluftskytsmissil, og at det kan ha skjedd ved en feiltakelse.

Iranske myndigheter avviste påstanden og viste til en pågående etterforskning.

11. januar innrømmet Iran at landets forsvar skjøt ned flyet ved en feil. De skylder på menneskelig svikt og sier soldaten som bemannet luftvernsystemet, trodde flyet var en krysserrakett.

Det iranske luftvernet var i høyeste beredskap og fryktet et svar på sitt angrep mot to amerikanske militærbaser i Irak få timer tidligere.

Ukraina har sagt at Iran samarbeider fullt ut i etterforskningen, som også blant andre USA og Canada er invitert til å delta i.

vg.no

Liker du å lese nyheter på denne måten?

Visuelt, fokusert og rett på sak.