Bobbie Jo Stinnett (23) fikk besøk av Lisa Montgomery, 4. desember 2004 i Missouri, USA. Stinnett var høygravid, i 8. måned. De to kjente hverandre gjennom et chatteforum for hundeoppdrett på nettet.

Montgomery kvelte den gravide kvinnen, skar opp magen og kidnappet babyen. Det vesle barnet overlevde det bestialske drapet, tilsynelatende uten skader.

Montgomery tok den vesle jenta med hjem til sin mann, som trodde at konen var gravid.

Det var Stinnetts mor som fant datteren død i sitt eget hjem. Et døgn senere ble babyen funnet hjemme hos Montgomery, i forbausende god form. Faren Zeb Stinnett ble gjenforent med datteren og ga henne navnet Victoria Jo Stinnett.

Lisa Montgomery ble dømt til døden av en jury i 2008. Hun er den eneste kvinnen som soner en dødsstraff i føderalt fengsel.

På den 8. desember i år, nesten på dagen 16 år senere, skal Lisa Montgomery henrettes i fengsel. Hun skal få en dødelig sprøyte, som en av to dødsdømte fanger den dagen.

Montgomery blir historisk, ettersom ingen kvinner har blitt henrettet av den føderale stat siden 1953. Det året ble to kvinner henrettet, for kidnapping og drap, og for spionasje.

Flere amerikanske stater har utført henrettelser, som Texas, men ikke den føderale staten ved Justisdepartementet og regjeringen.

Inntil i år, hadde ikke den føderale staten i USA henrettet en dødsdømt fange på nesten 20 år. Også før dette var det vært sjelden Justisdepartementet beordret at fanger dømt til døden skulle få dommen sin utført.

Den nåværende amerikanske regjeringen har derimot utført åtte henrettelser siden juli. Montgomery og hennes medfange, Brandon Bernard, blir nummer ni og ti.

Selve henrettelsene skal skje den 8. desember, med en dødelig sprøyte i fengselet i Terre Haute, Indiana.

Forsvarer Kelley Henry har sagt, ifølge the New York Times, at Lisa Montgomery ble utsatt for langvarige, alvorlige overgrep som barn.

– Hun er så alvorlig psykisk syk og traumatisert av sin barndom, at å henrette henne vil være en stor urett, sa Henry fredag.

Medfangen Brandon Bernard var 18 år da han og en venn tok livet av to prester ved en militærleir i 1999. Hans forsvarer, Robert C. Owen, påpeker at tenåringen hadde ingen andre voldsdommer bak seg.

Han skal ha vist god oppførsel i de 21 årene han har vært innsatt i fengsel.

Liker du å lese nyheter på denne måten?

Visuelt, fokusert og rett på sak.