Den norske IS-kvinnen og hennes to syke barn har vært i al-Hol-leiren i Syria siden mars. Grunnen til at regjeringen nå også lar moren returnere er etter det VG er kjent med at et av barna er alvorlig syk og må på sykehus.

vg.no

Moren (29) har ikke gitt tillatelse til at jenta (3) og gutten(5) hentes uten henne og blir derfor med. – Det gjøres på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos barnet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

Helsetilstanden til gutten har skapt mest bekymring. Han lider trolig av sykdommen cystisk fibrose, og familiens advokat har advart at gutten kunne dø om han ble værende i leiren.

vg.no

Kvinnen var med i et radikalt, islamistisk miljø i Norge før hun reiste til Syria i 2012, men hevder at hun aldri har sverget troskap til IS. Hun er siktet for deltagelse i en terrororganisasjon av PST.

vg.no

Saken er politisk omstridt. KrF og Venstre mener både barn og deres mødre bør hentes hjem, mens Frp sagt nei til å hjelpe IS-kvinner. Frp har tatt dissens i denne saken, og står dermed ikke bak regjeringens beslutning.

Totalt er det fem norske kvinner og seks norske barn i leirer i Syria, men det er bare kvinnen og hennes barn som nå hentes hjem. Hun har de siste månedene hatt en aktiv søknad hos UD om hjelp til retur.

Liker du å lese nyheter på denne måten?

Visuelt, fokusert og rett på sak.